Excite

Inboedelverzekering: niet verplicht wel verstandig

Om je te beschermen tegen schade aan de huisraad kan je een inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering is niet verplicht maar wordt vaak wel aangeraden. Bij niet te repareren schade betaalt de verzekeraar de nieuwwaarde uit waardoor je in principe niet bij hoeft te leggen op nieuwe huisraad. Aansprakelijkheidsverzekeringen vergoeden alleen de dagwaarde, die uiteraard lager ligt dan de nieuwwaarde.

De verschillen tussen aanbieders van inboedelverzekeringen zijn klein, maar kunnen wel belangrijk zijn. Als je vaak onderweg bent is het handig je spullen te verzekeren tegen diefstal uit de auto. Kijk ook goed na of je waardevolle spullen verzekerd zijn, bijvoorbeeld schilderijen, juwelen of computers. Dit kan per verzekeraar verschillen. Met een all-risk verzekering zijn je spullen bijna volledig gedekt. Alleen in uitzonderlijke gevallen zal de verzekeraar niet uitkeren. Die uitzonderingen staan meestal expliciet in de voorwaarden genoemd.

Wees op je hoede voor onderverzekering. Dit betekent dat je voor een lager bedrag bent verzekerd dan je inboedel daadwerkelijk waard is. Bij schade zal je met het uitgekeerde bedrag dus niet je hele huisraad kunnen vervangen.

Wat hoort wel en niet bij de inboedel? Huisdieren vallen daar wel onder. Hierbij moet je denken aan katten, honden, cavia's, konijnen enzovoort. Vee, daarentegen, behoort niet tot de inboedel. Hiervoor kan apart een paarden- en veeverzekering afgesloten worden. Fietsen en bromfietsen worden wel gerekend tot de inboedel, grotere motorvoertuigen als een auto of een motorfiets niet. Belangrijk: Geld en waardepapieren vallen niet onder de inboedelverzekering!

Afbeelding: Flickr, gebruiker Howie Luvzus

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020