Excite

Je inboedelverzekering opzeggen

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen beschadiging van je inboedel. Hieronder vallen zaken zoals diefstal, maar ook waterschade of de kosten om de schade op te ruimen. Maar heb je wel eens gelet op hoeveel premie je betaalt? Zo zou het nog wel eens heel voordelig kunnen zijn om over te stappen. Gelukkig kun je sinds 2010 nu heel gemakkelijk je inboedelverzekering opzeggen.

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je letterlijk je inboedel. De verzekering dekt alle schade aan je spullen. Onder inboedel valt alles dat niet aan je huis vast zit, oftewel roerend goed, zoals je tv, tafel of bank. Ook tuinmeubelen op je balkon, onder een afdak, of in de tuin worden tot de inboedel gerekend. Een inboedelverzekering kun je bij vele verzekeringsinstanties afsluiten. Vaak kun je kiezen voor een combinatiepakket waarbij je tegelijkertijd een doorlopende reiskostenverzekering, een WA-verzekering en een brandverzekering afsluit.

Je inboedelverzekering opzeggen

Voorheen konden verzekeraars de inboedelverzekeringen stilzwijgend verlengen. Per 1 januari 2010 is dit veranderd en moeten verzekeraars nu tijdig aankondigen wanneer het einde van het eerste premiejaar is aangebroken. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering geldt standaard een contract van een jaar. Wanneer het premiejaar voor de eerste keer is verlengd, mag de verzekerde per maand opzeggen. Let wel: deze regel is alleen geldig voor verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.

In de praktijk zijn de meeste verzekeraars hier aangesloten. Kijk echter wel even voor de zekerheid of jouw verzekering hier echt bij zit wanneer je overweegt om een inboedelverzekering af te sluiten. Daarnaast hanteren de meeste verzekeringen een opzegtermijn van een maand. Houd er dus rekening mee dat je niet dubbel verzekerd bent wanneer je een nieuwe verzekering afsluit.

Wanneer moet je je inboedelverzekering opzeggen?

In sommige situaties kan het beter zijn om je inboedelverzekering helemaal op te zeggen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat samenwonen voeg je in feite twee inboedels samen tot één inboedel en kan je beter een inboedelverzekering opzeggen. Wanneer jullie allebei een verzekering hebben, betaal je een dubbele premie en dit is zonde van het geld.

Het beste is om de oudste polis door te laten lopen, maar natuurlijk kun je ook met een van de vele tariefvergelijkingssites bepalen welk van jullie verzekeringen het meest voordelig is, voordat je een van de twee inboedelverzekeringen opzegt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020