Excite

Inflatie bereikt dieptepunt in januari

  • © Getty Images
De inflatie heeft in januari het laagste punt bereikt sinds 27 jaar. Deze kwam uit op exact 0,0 procent, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In december namen de prijzen nog met gemiddeld 0,7% op jaarbasis toe. De inflatie is vooral te danken aan de dalende prijzen voor brandstof en kleding.

Als gekeken wordt naar de Europese maatstaven, dan daalde de inflatie in januari naar 0,7 procent in vergelijking met 2014. In de Europese maatstaven zijn de kosten voor bezit van een eigen woning echter niet meegenomen. De prijzen van olie dalen al sinds de zomer van 2014. Inmiddels ligt de prijs van een vat olie net onder de 50 dollar per stuk, waardoor de benzineprijs uitkomt op zo'n €1,74 per liter.

Hiermee is benzine bijna 13 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Gas werd in januari eveneens goedkoper, waardoor de inflatie nog verder gedrukt werd. Gas is ongeveer 2,8 procent goedkoper dan vorig jaar. Voedsel- en kledingprijzen gingen ook naar beneden, door de zachte winter is er bijvoorbeeld minder vraag naar winterkleding.

Volgens het CBS is de prijsontwikkeling van goederen en diensten al langere tijd wat beperkt. Dat komt onder meer door de productiviteitsontwikkelingen en kwaliteitsverbetering van producten. De kwaliteit van bijvoorbeeld computers en tv's is in de afgelopen jaren sterk verbeterd, maar de prijzen zijn vrijwel gelijk gebleven. Omdat consumenten het liefst de zo nieuwst mogelijke versies hebben, stellen ze hun aankopen uit, ook als de prijzen dalen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021