Excite

Gemak van internetbankieren

Hoewel het nog maar een jaar of tien bestaat, is het nu al niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven: internetbankieren. Je kijkt op elk moment van de dag even wat er nog op je rekening staat, betaalt rekeningen of boekt geld over naar een spaarrekening. Tussenkomst van de bank is helemaal niet meer nodig!

Wat is internetbankieren?

Internetbankieren is precies zoals het woord doet vermoeden: bankieren via internet. Je gebruikt een code of een apparaatje om in te loggen op een speciaal, beveiligd gedeelte van de bank waarbij je aangesloten bent. Vervolgens krijg je een overzicht van je bankzaken en kun je dingen regelen. Betalingen uitvoeren bijvoorbeeld, maar ook acceptgiro's inplannen, incasso's terugboeken, enzovoorts. Om toegang te krijgen tot internetbankieren heb je in de meeste gevallen je pasje en pincode nodig. Soms is een speciale code - die je bijvoorbeeld via je telefoon kunt opvragen - ook voldoende.

Voordelen van internetbankieren

De voordelen van internetbankieren zijn duidelijk. Je hebt 24 uur per dag inzicht in je geldzaken, je hoeft bijna nooit meer naar de bank, je kunt vaste betalingen instellen, bijvoorbeeld een maandelijkse overboeking naar de spaarrekening en je kunt ook bijvoorbeeld op vakantie kijken hoe het ervoor staat. Sommige banken bieden zelfs nog een extra service aan waarbij je ook telefonisch kunt checken hoeveel geld je nog op je rekening hebt.

Nadelen van internetbankieren

Internetbankieren heeft ook een aantal nadelen. Zo bestaat altijd de kans op fraude. Hier moet je erg alert op zijn. Geef nooit je gegevens door aan iemand anders, ook niet als je een mail krijgt die van je bank afkomstig lijkt te zijn. Ook moet je toegang tot internet hebben, anders kun je niets. Tot slot kost internetbankieren nog steeds geld, terwijl je het werk zelf doet. Sommige banken rekenen zelfs een bedrag per transactie.

Blijf je boekhouding controleren

Hoewel het makkelijk is om er vanuit te gaan dat alles met internetbankieren goed gaat, is het belangrijk dat je blijft controleren of dat wel daadwerkelijk zo is. Check na het inloggen altijd even de bij- en afschrijvingen en kijk of er geen betalingen zijn teruggekomen of afgewezen. Zo voorkom je nare situaties.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021