Excite

Jongeren maken zich zorgen over woonlasten

  • © Getty Images
Steeds meer jongere huizenbezitters maken zich zorgen over hun woonlasten en hun financiële situatie. Het gaat dan met name om mensen die tussen de 18 en 24 jaar oud zijn. Hun woonlasten zijn relatief hoog en ze maken zich zorgen over de betaalbaarheid ervan. Ruim 1 op de 10 jonge huizenbezitters heeft zelfs een betalingsachterstand op de hypotheek.

Een derde is wel eens bang voor een gedwongen verkoop, omdat de lasten niet meer betaald kunnen worden. Dit blijkt allemaal uit onderzoek van BNP Paribas Cardif, het verzekeringsdeel van BNP Paribas dat ongeveer 1.000 Nederlandse huizenbezitters tot klant rekent.

Eén van de tien huizenbezitters overweegt om naar een huurhuis te verhuizen. Veel jongeren zijn tot 40% van hun inkomen kwijt aan woonlasten. Zo'n 18 procent overweegt te verhuizen, omdat de lasten niet meer te betalen zijn.

Overigens staan jonge huizenbezitters er niet altijd alleen voor: een kwart van hen wordt door familie of kennissen geholpen met hun financiële zaken. Zo krijgen ze die zaken beter onder controle. Volgens Cees de Jong van BNP Paribas blijft het echter belangrijk dat ook de financiële sector deze jongeren met extra advies ondersteunt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021