Excite

Zo leer je jongeren sparen

Steeds meer jongeren maken schulden: ze lenen van hun ouders of laten hun telefoonrekening zo ver oplopen, dat het bijna niet meer in te halen is. Volgens het Nibud zou 89% van de scholieren sparen, maar dat is meestal alleen aan het begin van de jeugdjaren. Vanaf een jaar of 16, 17 komt de klad erin. Maak je je zorgen? Leer je jongeren dan gewoon sparen.

Verplicht sparen

Het klinkt misschien een beetje hard, maar als je jongeren wilt leren sparen, dan zul je niet ontkomen aan een verplicht element. Geef bijvoorbeeld zakgeld en spreek af dat een bepaald deel daarvan op een spaarrekening geparkeerd moet worden. Het geld van die rekening mag alleen in overleg worden opgemaakt. Eventueel kun je de rekening zelfs blokkeren en het geld zelf daar maandelijks op over maken. Het kan echter beter motiveren als ook te zien is hoe het saldo aangroeit.

Leer ze de waarde van geld

Kinderen die altijd alles van hun ouders krijgen, zullen nooit de waarde van geld kennen. Door je kind alleen het noodzakelijke (school, eten en gewone kleding) te geven en ze zelf te laten sparen of werken voor merkkleding, uitgaan, een nieuw mobieltje of een stoere radio, leren ze de waarde van geld kennen. 300 euro die bij elkaar gespaard is tijdens het vakkenvullen voor 3 euro per uur wordt minder snel uitgegeven dan hetzelfde bedrag dat van papa en mama afkomstig is.

Houd een vinger aan de pols

Tot slot: het is ook zaak dat je zelf goed oplet dat je kinderen geen schulden maken. Laat ze bijvoorbeeld alleen een mobieltje kopen met prepaid beltegoed en laat ze onder geen beding een abonnement afsluiten. Dat is misschien wat duurder, maar het is wel veiliger. Ook voor jou, want tot het 18e levensjaar ben jij financieel verantwoordelijk voor je kinderen!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020