Excite

Kabinet wil van lage btw-tarief af

  • © Getty Images
Het kabinet wil af van het lage btw-tarief dat op veel producten en diensten gerekend wordt. Alleen op primaire levensmiddelen zou nog 6 procent btw geheven mogen worden Voor de rest moet het tarief omhoog naar het standaard tarief van 21 procent In de praktijk betekent dat dat veel producten en diensten een stuk duurder gaan worden.

Eerder was al bekend dat er een wijziging in het btw-stelsel aan zat te komen. Hoe die wijziging er precies uit ging zien, was nog niet bekend. Bronnen in Den Haag hebben echter de berichtgeving over deze wijziging bevestigd. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft vorig jaar al aangegeven dat de boodschappen in ieder geval een uitzonderingspositie in zouden blijven nemen.

Met de nieuwe maatregelen kunnen miljarden extra euro's worden binnengehaald door de staat. Die zouden dan weer gebruikt kunnen worden om de lasten op arbeid te verlagen. Het kabinet vindt het namelijk belangrijk om voor meer banen te zorgen en ziet dat dan ook als één van de belangrijkste doelstellingen van de herziening.

Maandag bereikten de coalitiefracties VVD en PvdA al een akkoord over de hervorming. De oppositiepartijen zijn voor woensdag uitgenodigd om hun mening te geven en te praten over de plannen. Tot die tijd worden ze nog niet officieel bekend gemaakt. De SP heeft al aangegeven niet aan te willen schuiven, zolang niet duidelijk is wat de plannen zijn en zij dus niet de gelegenheid hebben om ze met hun achterban te bespreken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021