Excite

Kans op 'Grexit' wordt steeds groter

  • © Getty Images
De kans dat Griekenland uit de eurozone stapt lijkt met de dag groter te worden. Ook gisteren lukte het Griekenland en de andere landen niet om dichterbij een oplossing voor het Griekse schuldenprobleem te komen. Dit zorgt voor meer onzekerheid over de toekomst van Griekenland en volgens economen en bankiers kan een negatieve afloop niet meer worden uitgesloten.

Carsten Brzeski, econoom bij ING, vergeleek de partijen al met kinderen die ruzie maakten. Volgens hem lijken de verschillende landen net kinderen in de zandbak die allemaal geen centimeter toe willen geven. Normaal gesproken moet het mogelijk zijn om een compromis te bereiken, maar in dit geval lijkt dat onmogelijk te zijn. De landen lijken stuk voor stuk uit te zijn op een morele overwinning, niet op een oplossing.

Hoewel het in principe helemaal niet nodig zou zijn dat Griekenland de eurozone verlaat, lijkt een Grexit niet helemaal ondenkbaar meer. Dit zou zo maar per ongeluk kunnen gebeuren, als er niet op een andere manier een compromis te vinden is. Volgens economen is de kans op een Grexit inmiddels verdubbeld tot 50 procent. De Griekse banken krijgen mogelijk vanaf volgende week al geen noodsteun meer. Als dat gebeurt, kan het ineens heel hard gaan.

Gisteren bleken de landen extra scherp tegenover elkaar te staan. De eurolanden willen dat Griekenland vraagt om een verlenging van het steunprogramma, onder dezelfde voorwaarden. De Grieken willen echter een nieuwe overeenkomst en noemen de oude voorwaarden 'absurd'. De Griekse minister van financiën heeft al aangegeven dat hij vooral wat zou voelen voor kwijtschelding.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021