Excite

Kinderen doen geld het liefst in spaarpot

  • © Getty Images
Kinderen stoppen hun geld het liefst gewoon in een 'ouderwetse' spaarpot. Daarna volgen het storten op een rekening en bewaren in een portemonnee pas. Dit blijkt uit een peiling die werd uitgevoerd door platform Wijzer in Geldzaken onder ruim 500 leerlingen uit de groepen vijf tot en met acht op de basisschool.

In de afgelopen jaren hebben kinderen steeds beter inzicht gekregen in hoeveel geld te hebben. In 2011 wist ongeveer 44 procent van de kinderen hoeveel geld ze hadden. Nu is dat aantal toegenomen naar 50 procent. Meer dan 70 procent van de kinderen vindt van zichzelf dat hij of zij goed kan omgaan met geld. Acht op de tien kinderen vinden het belangrijk om te sparen en een kwart van alle ondervraagde kinderen geeft aan met enige regelmaat aan geld te denken.

Er is een duidelijk verschil tussen waar jongens en meisjes hun geld aan uitgeven. Jongens geven hun geld vooral uit aan computerspelletjes en speelgoed, meisjes spenderen het ook aan speelgoed én aan spulletjes waarmee ze zichzelf mooi kunnen maken. Daarnaast gaat er in sommige gevallen ook geld naar de mobiele telefoon.

Des te ouder kinderen worden, des te vaker ze een mobiele telefoon hebben. In groep acht is dit één op de vijf kinderen, in groep acht is het al 86 procent. Wijzer in Geldzaken voerde de peiling uit in het kader van Week van het Geld 2015. Deze week is bedoeld om kinderen in het basisonderwijs te leren hoe ze om kunnen gaan met geld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021