Excite

Klimaatverandering maakt Schotland tot wijnland

Op dit moment is Frankrijk nog hét wijnland van Europa. Als de klimaatverandering echter geen halt toe kan worden geroepen, dan kan binnen een aantal jaar Schotland deze positie wel eens overnemen.

Prominente Franse chefs (jawel!) hebben aangegeven dat de klimaatverandering van invloed op de complexiteit van de wijn en dus op de kwaliteit is. Zij dringen er dan ook bij de overheid op aan dat die haar verantwoordelijkheid neemt en voldoet aan de ambitieuze doelstellingen die het land zich gesteld heeft om klimaatverandering tegen te gaan.

Als de temperaturen meer dan twee procent stijgen voor het einde van deze eeuw, dan zal het ‘wijngebied’ zich verplaatsen naar zo’n 1000 kilometer buiten de oorspronkelijke locatie. Dit betekent dat er mogelijkheden voor wijnproductie in landen als Schotland en Zweden ontstaan. Voor Frankrijk zou dit een slechte ontwikkeling zijn: wijn is niet alleen deels bepalend voor de Franse identiteit, maar levert ook nog eens heel veel werkgelegenheid en geld op. Het uitdunnen of zelfs verdwijnen van de wijnindustrie zou catastrofaal zijn.

Wel is het volgens experts zaak om snel tot drastische maatregelen over te gaan. Hoewel er op dit moment nog geen wijngaarden in Schotland zijn, wordt verwacht dat het in 2080 zelfs al te warm is om druiven in Zuid-Engeland te laten groeien. Het veel zuidelijker gelegen Frankrijk heeft dan zeker het nakijken!

Afbeelding: Flickr account rdesai

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021