Excite

Koersen volgen

Misschien heb je er al weleens over nagedacht: beleggingen. Met beleggingen koop je in feite heel kleine stukjes van een onderneming. Niet dat je er vervolgens wat over te zeggen hebt, maar je deelt wél mee in de winst van het bedrijf. Of in de verliezen. De resultaten van de onderneming hebben gevolgen voor de koersen van de aandelen.

Wat doet de beurs?

Voor veel beleggers is maar één ding belangrijk: de beurskoers. Logisch, want de koersen bepalen de hoogte van je winst. Of van je verlies. Er zijn diverse manieren om op de hoogte te blijven van de actuele koersen.

Koersen op tv

Op teletekst zijn op ieder moment van de dag de beurskoersen terug te vinden. De pagina wordt geregeld ververst, maar streaming zijn de koersen niet. Dit betekent, dat de koers altijd wordt weergegeven met enige vertraging.

Ook via RTLZ zijn de actuele koersen direct terug te vinden. Deze worden gedurende de dag weergegeven via een balk onderin het beeld. Deze koersen zijn streaming, oftewel ze worden voortdurend ververst. Leuk detail: op RTLZ wordt veel aandacht besteed aan het economisch nieuws, inclusief overzichten van o.a. de grootste stijgers en dalers op de beurs. Omdat die overzichten níet gestreamd worden, lopen de tabellen soms achter de feiten aan. De koersen die onderin beeld te zien zijn, zijn de actuele koersen.

Koersen via het internet

Uiteraard zijn ook via internet alle beurskoersen terug te vinden. Misschien wel prettiger dan via de televisie, omdat het via internet mogelijk is om ook de achtergrondinformatie te verzamelen. De historie van het aandeel bijvoorbeeld, de laatste nieuwtjes inzake de onderneming, en de hoogste en laagste dagkoers. Bekende sites zijn bijvoorbeeld Beursgorilla.nl, Beurs.nl en Belegger.nl.

Technische analyses

De koersen voorspellen, dat kan niemand. Maar dat wil niet zeggen dat het niet wordt geprobeerd. Beleggen is en blijft speculeren, maar in het verleden behaalde resultaten bieden soms wel een indicatie voor de toekomst. Door het maken van technische analyses proberen beursanalisten te voorspellen welke aandelenkoersen naar boven of juist naar beneden zullen gaan. Andere sites, zoals bijvoorbeeld Quoteweb.nl, publiceren computergestuurde analyses.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021