Excite

Kook verstandig, verspil minder en bespaar meer

Nederlandse gezinnen verliezen jaarlijks veel geld doordat zij onverstandig koken en daarmee voedsel verspillen. Jaarlijks zou het gaan om een bedrag van 300 euro per huishouden, wat neerkomt op 135 euro per persoon. En dat geld kan je ook aan veel leukere zaken besteden. Lees deze tips en bespaar het geld uit!

Wie minder voedsel wil verspillen, moet zich op drie zaken concentreren. Het slim inkopen van je eten en drinken (niet te veel), het verstandig bewaren van je voedsel (niet te lang) en door handig te leren koken. Zodoende spaar je niet alleen geld uit, maar ben je ook milder voor het milieu.

Rijst en pasta zijn voorbeelden van voedsel dat je gemakkelijk verspild. Veel mensen weten niet precies hoeveel zij nodig hebben en houden bij het opscheppen flink wat rijst over. En dat is zonde. Met een kopje kan je precies afmeten hoeveel rijst of pasta je nodigt hebt. Bij pasta heeft een persoon genoeg aan 85 gram, bij rijst gaat het om 100 gram (ongekookt). Per kopje rijst heb je 1,5 kopje water nodig. En maak je aardappelen? Dan is een kilo genoeg voor vier personen.

En hou je na het koken toch voedsel over? Leer dan om je kliekjes verstandig te bewaren. Je kunt ze de volgende dag opeten of verwerken in een nieuw gerecht. Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet anders bederven ze sneller. Bewaar de kliekjes goed afgesloten in de koelkast om bacteriën geen kans te geven. Gebruik bijvoorbeeld afdekfolie en laat het kliekje niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Zet ook de datum op het bakje en bewaar het kliekje niet langer dan twee dagen in de koelkast of drie dagen in de vriezer.

Neem deze tips goed in je op en neem ze mee als je de volgende keer gaat koken. Zo breng je het milieu minder schade toe, houd je minder voedsel over en bespaar je ook nog eens geld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021