Excite

Wat zijn de kosten van een betaalrekening?

Wanneer je bij een bank een betaalrekening opent, zijn er vaak kosten aan verbonden. Hoewel het opnemen, storten en overschrijven van geld meestal gratis is, moet je wel betalen voor het gebruik van een pinpas of een creditcard. Ook de kosten voor het opnemen van geld in het buitenland kunnen vaak onverwachts hoog oplopen. Hoe weet je nu wat de kosten zijn van jouw betaalrekening?

De kosten van een betaalrekening: per bank verschillend

Wanneer je bij een bank een betaalrekening afsluit, is het verstandig om van tevoren de kosten per bank te vergelijken. De meeste banken bieden complete betaalpakketten aan. Vaak is een betaalpakket de meest voordelige optie. Voor aparte wensen moet je vaak extra geld neerleggen. In een pakket zijn de meeste extra diensten al verwerkt in de prijs. De kosten voor een betaalrekening worden per kwartaal afgeschreven.

Waaruit bestaat een betaalpakket?

Een betaalpakket bestaat uit meerdere extra diensten. Zo biedt de Rabobank de Rabofoon aan, krijg je bij ING een set acceptgiro's en enveloppen en bieden alle banken korting aan op verzekeringen. In een betaalpakket zit ook de mogelijkheid om (extra) rood te staan. Wil je echter een creditcard, dan zul je hier extra voor moeten betalen. Creditcards worden verstrekt op basis van de hoogte van je inkomen. Zo bestaan er speciale studentencreditcards met een opnamelimiet van maximaal 1.000 euro. Creditcards kosten meestal rond de 20 euro per jaar.

Bijkomende kosten van een betaalrekening

Kosten die vaak niet worden vermeld bij betaalpakketten, maar die wel in rekening worden gebracht, zijn de kosten voor het openen van een betaalrekening. Zo betaal je bij ABN AMRO 20 euro voor het openen van een betaalrekening. Banken bieden vaak ook een betaalpakket in het eerste jaar gratis aan. Het jaar erop zullen de normale kosten echter wel worden verrekend, dus wees je hierop bedacht.

Rente over een betaalrekening

Over betaalrekeningen wordt niet altijd rentevergoeding verstrekt. Enkele banken die dit wel doen zijn: SNS Bank, Friesland bank, ASN Bank. Zo krijg je in feite toch een deel van de kosten voor een betaalrekening weer terug in de vorm van rente. Uiteraard liggen de rentepercentages lager dan bij een spaarrekening. Toch valt ook hier voordeel uit te halen door te vergelijken welke bank de hoogste rente geeft over de betaalrekeningen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020