Excite

Zo kun je de kosten voor je hypotheek berekenen

Je sluit een hypotheek af om een huis te kopen, maar dat betekent niet automatisch dat je hypotheeksom gelijk is aan het bedrag waarvoor je je huis koopt. Je kunt zelf de kosten voor je hypotheek berekenen, zodat je precies weet wat jouw situatie zou worden.

Wat wil je financieren?

Om de kosten voor je hypotheek te berekenen, moet je natuurlijk eerst weten wat je precies wilt financieren. In de meeste gevallen worden de volgende kosten gefinancierd:

  • Aankoopsom van het huis
  • Financieringskosten (taxatie, provisie voor afsluiten van de hypotheek)
  • Kosten koper bij bestaand huis (notariskosten, overdrachtsbelasting en soms bouwkundige keuring)
  • Overbruggingskrediet (als je tijdelijk dubbele lasten hebt)
  • Verbouwingen

Natuurlijk ben je niet verplicht om deze kosten mee te financieren; je moet er namelijk wel gewoon rente over betalen. Bovendien is het natuurlijk zo dat een hogere hypotheeksom niet altijd gunstig is. Als je huis niet in waarde stijgt en je verkoopt het, kun je met de opbrengst je hypotheek niet aflossen. Volgens de nieuwe hypotheekregels mag je hypotheek niet hoger zijn dan 106 procent van de marktwaarde. Als je dus een huis wilt kopen van 300.000 euro, dan moet je erop rekenen dat je hypotheek niet hoger kan en mag zijn dan 318.000 euro.

Minder financieren

Om financiële problemen te voorkomen, betalen veel mensen de kosten koper zelf. Ook is het mogelijk om overwaarde in te brengen. Dat krijg je als je je oude huis voor meer geld hebt verkocht, dan je een hypotheek had afgesloten. Heb je verder ook nog zelf spaargeld, dan kan het interessant zijn om dat in je hypotheek te stoppen. Je mag dan vaak meer lenen én je schuld is natuurlijk automatisch kleiner.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021