Excite

Krediet kan uitkomst bieden bij onverwachte uitgave

Het kan gebeuren dat je geen geld hebt, maar dat wel nodig hebt om iets aan te schaffen. Als je wasmachine plotseling kapot is, bijvoorbeeld, of als je auto er ineens mee ophoudt. Dan is er de mogelijkheid om een lening af te sluiten, ook wel een krediet genoemd.

Er bestaan verschillende soorten kredieten. Een van de bekendste leningen is het doorlopend krediet. Daarbij spreek je een bedrag af, waarover je per maand een vast bedrag aan aflossing en rente betaalt. De rente is gedurende de looptijd variabel, dus weet je nooit helemaal waar je aan toe bent.

Van een doorlopend krediet kun je ook als je al aan het aflossen bent geld op blijven nemen. Dit type lening is vooral handig wanneer je niet weet hoeveel geld je precies nodig hebt, of omdat je het prettig vindt om altijd geld op te kunnen nemen wanneer je met een onverwachte uitgave te maken krijgt.

De persoonlijke lening is een andere bekende kredietvorm. De persoonlijke lening is een niet-doorlopend krediet: je kunt er dus maar een keer geld van opnemen. Vooraf spreek je met de kredietverstrekker af hoe lang de looptijd is, hoeveel rente je betaalt, en in wat voor termijnen je het geleende bedrag aflost. Daardoor weet je vooraf precies hoeveel, en wanneer, je moet betalen. De rente is meestal wel iets hoger dan bij een doorlopend krediet.

Andere kredietvormen zijn bijvoorbeeld het postorderkrediet, het kaartkrediet, of een roodstand bij de bank. Zorg er in ieder geval voor dat je je goed laat informeren voordat je een krediet afsluit.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Public Domain Photos

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020