Excite

'Lage olieprijs goed voor de economie'

  • © Getty Images
De lage olieprijs van dit moment is volgens experts goed voor de economie. Volgens de president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, zorgt de sterke daling van de olieprijs er bijvoorbeeld voor dat mensen en bedrijven minder hoeven uit te geven aan energie. Het geld wat ze hierdoor besparen, kunnen ze weer uitgeven aan andere zaken, zoals vakanties, die bovendien ook goedkoper worden.

Weidman ziet de lage olieprijs om die reden zelfs als een soort economisch stimuleringsprogramma, zo vertelt hij tegen de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Dankzij de lage olieprijs hoeft de Europese Centrale Bank (ECB) geen staatsleningen van eurolanden over te nemen om op die manier de economie te stimuleren.

Het plan bestond om dat op grote schaal te doen, zodat de economie op die manier gestimuleerd kon worden. Weidmann is daar echter geen voorstander van en benadrukt nog eens dat dat helemaal niet nodig is nu deze extra stimulans boven tafel gekomen is. Hij denkt dat het overnemen van staatsleningen ervoor kan zorgen dat burgers uiteindelijk de dupe zijn.

Een economisch topadviseur van de Duitse overheid, Christoph Schmidt, liet zondag weten dat de lage olieprijs in Duitsland in ieder geval voor een groei zal zorgen. De economie zal waarschijnlijk met 0,3 tot 0,4 procentpunt extra groeien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021