Excite

Lage olieprijs zorgt voor negatieve inflatie

  • © Getty Images
De olieprijs is al geruime tijd aan het dalen en dat begint nu ook uit te werken op de economie in de eurozone. Door de lage olieprijs is het prijsniveau in de eurozone in december op jaarbasis met 0,2 procent gedaald. Dit maakte het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag bekend. Deze verandering is opvallend; een maand eerder steeg het prijspeil namelijk nog met 0,3 procent.

De daling is de eerste daling sinds 2009 en is vooral te danken aan de dalende energieprijzen. In december daalden de energieprijzen met 6,3 procent, terwijl deze daling in november nog op 2,3 procent lag. Daarnaast bleven de voedselprijzen in december gelijk, terwijl die in november nog toenamen.

Als naar de inflatie gekeken wordt zonder hierin de lage olieprijs mee te nemen, dan is te zien hoeveel invloed dat onderdeel heeft. De kerninflatie, dat is de inflatie zonder energie en voedselprijzen, was een stijging van 0,8 procent in december, ten opzichte van 0,7 procent in november. Die ging dus in feite omhoog.

Als er langere tijd sprake is van een negatieve inflatie, dan ligt deflatie op de loer. Deflatie betekent dat er een periode is waarin de prijzen gedurende langere tijd dalen. Dit kan op de termijn weer schadelijk zijn voor de economie. De kans is daarom groot dat de Europese Centrale Bank actie zal ondernemen om de inflatie tegen te gaan, bijvoorbeeld door staatsobligaties op te kopen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021