Excite

Een lening met een BKR notering?

Wie zich wel eens in leningen verdiept heeft, is vast de term BKR notering tegengekomen. Dit betekent dat je in het verleden een krediet hebt aangevraagd. Bijna iedereen heeft wel een BKR notering, vanwege de aanschaf van een huis, soms zelfs vanwege het afsluiten van een telefoonabonnement of het afsluiten van een rekening met daarop de mogelijkheid om rood te staan. Het wordt pas 'gevaarlijk' als je een negatieve BKR notering hebt; dan sta je namelijk te boek als wanbetaler en kun je niet makkelijk een lening krijgen. Een lening met een BKR notering krijgen is gelukkig niet onmogelijk, maar er hangen wel andere voorwaarden aan.

Type codering

Om een lening met een BKR notering te krijgen, is het allereerst belangrijk dat je weet wat voor notering je bij het BKR hebt. Je kunt de noteringen vergelijken met gele en rode kaarten; als je een bepaalde notering hebt (rood), dan krijg je nergens een lening meer. Heb je een wat andere notering (geel), dan krijg je alleen in bepaalde gevallen geen lening. Door eerst te onderzoeken wat voor type notering je hebt, kun je voorkomen dat je een dure lening afsluit, terwijl je ook een voordeligere lening had kunnen kiezen.

Extra rente

Het nadeel van een lening met een BKR notering is wel dat het rentepercentage hoger ligt. De lener vindt namelijk dat je, vanwege de negatieve notering, een hoger risico vormt. Daar moet iets tegenover staan. De opslag is vaak zo'n 1,5 tot 2,5 procent. Ook kun je in dat geval niet bij iedereen lenen; sommige bedrijven staan helemaal geen notering toe.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021