Excite

Verschillende leningen voor je huis

Maar weinig Nederlanders bevinden zich in de bevoorrechte positie dat ze zomaar van gespaard geld een eigen huis kunnen kopen. Ook het verbouwen met eigen geld of het aanleggen van een tuin is niet vanzelfsprekend. Daarom zijn er verschillende soorten leningen voor je huis, die je kunnen helpen met de financiering van je plannen.

Hypotheek

De meest bekende onder de leningen voor je huis is natuurlijk een hypotheek. Een hypotheek is een geldlening die je meestal bij de bank afsluit. De belangrijkste kenmerken van een hypotheek zijn de duur, de relatief lage rente en de aanvullende voorwaarden. Zo loopt een hypotheek over het algemeen 30 jaar, betaal je rond de 5 procent rente (tegenover zo'n 15 procent bij een persoonlijke lening) en kan het zijn dat je aan aanvullende eisen moet voldoen om een hypotheek te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn: het ondergaan van een medische keuring, het afsluiten van een Overlijdens Risico Verzekering en het bevestigen dat je je woning niet onder zult verhuren.

Verbouwing

De aanschaf van een huis is niet de enige grote kostenpost. Ook een verbouwing kan er flink inhakken. Voor alleen het plaatsen van een dakkapel kun je al rekenen op een prijskaartje van zo'n €10.000, laat staan de complete verbouwing van je huis. Hiervoor kun je een speciale persoonlijke lening afsluiten, maar het is vaak voordeliger om te kijken of je je hypotheek wat kunt verhogen. Hiervoor moet je vanzelfsprekend wel naar de bank. Informeer altijd even naar de mogelijkheden om vervroegd af te lossen; het is zonde om over 25 jaar nog rente te moeten betalen over je verbouwing!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021