Excite

Leven goedkoper in bijna alle eurolanden

  • © Getty Images
Het leven is in de eerste maand van dit jaar in zeventien van de negentien eurolanden weer goedkoper geworden. Dat blijkt uit nieuwe schattingen die dinsdag gepubliceerd werden door het Europees statistiekbureau Eurostat. De inflatie zakte in de eurozone in de afgelopen maand naar -0,6 procent. Dat wil zeggen dat goederen en diensten gemiddeld 0,6 procent goedkoper waren dan rond dezelfde tijd vorig jaar.

Ook in december schoot de inflatie al onder de 0. Toen kwam deze uit op -0,2 procent. Hiermee daalde de inflatie voor het eerst sinds 2009. Voor januari werd een min van 0,6 procent voorspeld en uit de daadwerkelijke cijfers bleek dat die voorspelling ook daadwerkelijk uitgekomen is. Met name in Griekenland waren de prijzen aan het dalen. Daar dook de inflatie met maar liefst 2,8 procent naar beneden. Het leven in Spanje werd een goede anderhalf procent goedkoper.

In Nederland zakte het prijspeil ook, in ons land ging dat met 0,7 procent. Dit is deels te danken aan de dalende olieprijzen. In de afgelopen maanden werd de olie aanzienlijk goedkoper, wat gevolgen had voor onder meer de energie- en brandstofprijzen. Ook telecomdiensten werden goedkoper. In december werd in de meeste landen ook een deflatie waargenomen.

In die maand was er alleen in de landen Oostenrijk, Zweden, Malta, Groot-Brittanië en Roemenië sprake van een kleine inflatie. In de afgelopen maand bleek alleen het leven in Oostenrijk en Malta niet goedkoper te zijn geworden. In alle andere EU-lidstaten daalden de prijzen echter wel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021