Excite

Verzeker je toekomst met een levensverzekering

Als er één verzekering is die qua naam behoorlijk wat vraagtekens op kan roepen, dan is het wel de levensverzekering. Je verzekert hiermee je leven, maar niet op de manier die je misschien zou denken. Deze verzekering keert namelijk pas uit bij het overlijden van de verzekerde, tenzij je hier aparte afspraken over maakt.

Wat moet je met een levensverzekering?

Een levensverzekering is niet één verzekering die maar in één vorm verkrijgbaar is. Het is een beetje te vergelijken met een hypotheek: je kiest voor een vorm die bij je past. Wil je bijvoorbeeld dat je nabestaanden niet voor financiële problemen komen te staan omdat ze jouw begrafenis moeten bekostigen? Dan kun je daarvoor een levensverzekering afsluiten. Wil je zelf een stukje pensioen veiligstellen voor later? Dan zou dat ook een reden kunnen zijn om een levensverzekering af te sluiten. Ook het aflossen van de hypotheek kan een reden zijn om een levensverzekering af te sluiten.

De uitkering van een levensverzekering

De uitkering van de levensverzekering kan ook op verschillende manieren gebeuren. Het is mogelijk om in één keer uitbetaald te krijgen, maar ook een uitbetaling in termijnen behoort tot de mogelijkheden. Het eerste heet een kapitaalverzekering, het tweede noemen we een renteverzekering.

Aparte afspraken

Het kan ook voorkomen dat een levensverzekering niet uitkeert. Als je bijvoorbeeld op de afgesproken datum niet meer in leven bent. Wil je dan alsnog een uitkering hebben, bijvoorbeeld ten behoeve van je nabestaanden, dan zul je hier aparte afspraken voor moeten maken. Je kunt dan kiezen voor een volledige of gedeeltelijke uitkering. Uiteraard hangt de premie van de levensverzekering samen met waar je voor kiest.

Premie of koopsom

Een levensverzekering kan aan worden geschaft via een verzekeraar. Je kunt kiezen of je maandelijks of jaarlijks een premie wilt betalen, of dat je in één keer een premie betaalt. In dat geval spreken we van een koopsom. Een combinatie is ook mogelijk. Het hangt van de verzekeraar af of één van de vormen voordeliger uitpakt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021