Excite

Vul je pensioen aan met lijfrente

In Nederland krijg je AOW, maar voor veel mensen is dat niet voldoende om te kunnen blijven leven op het niveau dat ze gewend zijn. Aanvullingen kunnen gezocht worden in het deelnemen aan een pensioenregeling, maar ook bijvoorbeeld in een lijfrente. Een lijfrente is een levensverzekering. Je bouwt hiermee kapitaal op voor later.

Voor- en nadelen van lijfrente

Er zijn verschillende manieren om van lijfrente gebruik te maken. Je kunt het regelen om ervoor te zorgen dat je nabestaanden het na je dood nog goed kunnen hebben, maar ook voor je eigen pensioen. In dat geval sluit je een lijfrenteverzekering af via je verzekeraar. Er zijn twee soorten; het type waarbij je een maandelijkse uitkering krijgt en het type waarbij je in één keer een grote uitkering krijgt, als je lijfrente 'vervalt'. Het betalen gaat op dezelfde manier; je kunt maandelijks een premie betalen, maar je kunt ook in één keer een som inleggen. In dat geval wordt de lijfrenteverzekering ook wel eens een koopsompolis genoemd.

Het belangrijkste voordeel van lijfrente is dat je het op je oude dag - als je misschien niet zo makkelijk geld meer kunt verdienen - wat breder hebt. Dat je niet verplicht hoeft te verhuizen, omdat je je maandlasten niet meer kunt dragen. Aan de andere kant zijn premies van de lijfrente niet meer aftrekbaar van de belasting als je voor je 65 een uitkering wilt krijgen. Het is daarom erg belangrijk om met je verzekeraar een zo gunstig mogelijke constructie te kiezen, waarbij je nog wel gebruik kunt maken van de weinige regelingen die de Belastingdienst biedt.

Uitkering voor je nabestaanden

Als je door een pensioenregeling al genoeg hebt tegen de tijd dat je met pensioen mag, kun je ook overwegen een lijfrente af te sluiten voor je nabestaande. De uitkering volgt dan pas op het moment dat je komt te overlijden. Ook hierbij kun je kiezen voor maandelijkse premiebetaling of eenmalige inleg.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019