Excite

Veilig wonen met een lineaire hypotheek

Hypotheken zijn tegenwoordig veel in het nieuws. Gaat er verandering komen in de hypotheekrenteaftrek? En hoe zit het nu eigenlijk met aflossingsvrije hypotheken en hoge restschulden? Als je een lineaire hypotheek hebt, hoef je je hier niet druk om te maken. Dan zit je namelijk behoorlijk veilig. Wel zo'n fijn idee.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is eigenlijk de meest standaard hypotheekvorm. Tientallen jaren terug was dit de enige vorm die verstrekt werd. Pas later kwamen er andere constructies, zoals de aflossingsvrije hypotheek en de spaarhypotheek. De lineaire hypotheek gaat uit van een gelijkblijvende aflossing. Door die maandelijkse aflossing gaat de rente elke maand naar beneden en hoef je steeds minder te betalen. Het is een beetje te vergelijken met het afbetalen van een gewone lening; des te minder je open hebt staan, des te minder rente je hoeft te betalen. En aan het einde van de looptijd heb je de volledige schuld afbetaald, je huis is dan van jou.

Het aflossingsbedrag

Welk aflossingsbedrag je moet betalen, ligt voor de hand: je betaalt het bedrag dat nodig is om aan het einde van de rit de volledige som betaald te hebben. Sluit je een hypotheek af voor 30 jaar en leen je een bedrag van 100.000 euro, dan betaal je per maand 277 euro. Daar bovenop betaal je de rente. Die rente is de eerste jaren erg hoog, maar loopt daarna steeds verder af, tot je helemaal geen rente meer hoeft te betalen en ook je laatste aflossingen langs ziet komen. Het is echt een kwestie van aftellen.

Hypotheek overzetten

Een lineaire hypotheek wordt tegenwoordig nog maar zelden verstrekt. Mocht je er geen hebben, maar er wel een willen, dan kun je ook informeren naar het laten overzetten. Laat je niet ontmoedigen door grimmige vooruitzichten; het is nooit verkeerd om je hypotheek af te betalen, zeker niet als dit lukt voor je pensioen. Daarna kan je inkomen immers wel eens flink naar beneden gaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019