Excite

Maatschappelijke beleggingen en belastingvoordeel

Maatschappelijke beleggingen zijn sociaal-ethische beleggingen, zoals fondsen die op een bepaalde manier bijdragen aan verbetering van de economische situatie in derdewereldlanden, en 'groene' beleggingen waarbij beleggers investeringen in bedrijven en fondsen die milieuvriendelijke ontwikkelingen ondersteunen. Denk daarbij aan beleggen in windmolens of zonne-energie, of andere duurzame projecten. Beleggen in deze fondsen kan een belastingvoordeel betekenen.

Hoe werkt maatschappelijk beleggen?

Bij beleggingen en bezittingen die voor de Belastingdienst vallen in Box 3 geldt dat er belasting betaald moet worden vanaf een bepaald bedrag. Dit is de vermogensrendementsheffing. Is een deel van het bezit maatschappelijke beleggingen of spaardeposito's, dan geldt vanaf een zeker bedrag dat de beleggingen onderdeel zijn van de heffingskorting. Hierdoor hoeft er dus minder belasting betaald te worden; al geldt deze regeling tot een bepaald bedrag.

De korting is een percentage 2011 is de korting 1 procent en voor 2012 0,7 procent. In het Belastingakkoord 2013 staat dat per 1 januari 2013 de vrijstelling en heffingskortingen voor sociaal-ethische en groene maatschappelijke beleggingen komt te vervallen. Voor 2013 geldt overigens nog een korting van 0,4 procent. Het Begrotingsakkoord van 2013 stelt overigens dat het belastingvoordeel voor groene beleggingen wel blijft gehandhaafd op 1,9 procent.

Waarom maatschappelijk beleggen?

Behalve het belastingvoordeel dat schuilt in maatschappelijke beleggingen, draag je ook een steentje bij aan duurzame projecten en fondsen. Hierbij zijn verschillende mogelijkheden. Behalve groen beleggen en sociaal-ethisch beleggen is het mogelijk te investeren in cultuur en beleggingen in durfkapitaal. Daarnaast kun je verdienen aan het rendement dat de beleggingen mogelijk opleveren, hoewel de meeste aanbieders van groenfondsen en sociaal-ethische fondsen niet direct een winstvermeerdering voor ogen hebben.

Welke maatschappelijke beleggingen leveren voordeel?

Er zijn een aantal aanbieders van groene fondsen en sociaal-ethische fondsen, zoals ABN Amro, ASN Bank en Triodos Bank. De ING Groenbank (waaronder ook beleggingen voorheen bij de Postbank) geeft Groene Spaardeposito's uit. Sociaal-ethisch beleggen kan bijvoorbeeld via het ANS-Novib fonds en Triodos Fair Share Fund. Een volledige lijst van aanbieders van maatschappelijke beleggingen is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020