Excite

Kies eens voor maatschappelijke en groene beleggingen

Beleggen doe je om geld te verdienen. Maar waarom zou je er ook niet tegelijkertijd voor zorgen dat je geld verschil maakt in de wereld? Dat kan met maatschappelijke en groene beleggingen. Je investeert dan in duurzame initiatieven, die goed zijn voor mens en milieu. Vaak met mooie winstmarges, maar ook met onbetaalbare resultaten.

Groen sparen

Een veelgehoord misverstand over maatschappelijke en groene beleggingen, is dat ze risicovol zijn. Dat is niet het geval. Sterker nog; bepaalde vormen van sparen worden zelfs al gezien als groene belegging. Dat betekent dat ze tot een maximum van ruim 50.000 euro zijn vrijgesteld in box 3.

Een ander voordeel van maatschappelijke en groene beleggingen is dat er een heffingskorting op van toepassing is. Die heffingskorting is 0,7 procent. Hier snel gebruik van maken heeft zin, want deze heffingskorting wordt jaarlijks naar beneden aangepast en kan in de komende jaren geheel verdwijnen.

Giften

Als je niet belegt om geld te verdienen, dan kun je ook overwegen om de rente die je krijgt over je groene belegging te schenken aan een goed doel. Als dit doel opgenomen is op de lijst met Algemeen Nut Beogende instellingen, dan kun je ook nog gebruik maken van giftenaftrek in box 1. Dit kan uiteraard bovenop de andere belastingvoordelen.

Dankzij deze voordelen maak je overigens nog steeds winst, alleen is die winst iets geringer dan wanneer je de rente zelf zou houden. Voorbeelden van beleggingen waarbij dit mogelijk is zijn het ASN Groenprojectenfonds, het Triodos Groenfonds en diverse deposito's en projecten van de ING Groenbank.

Sociaal-ethische beleggingen

Tussen maatschappelijke en groene beleggingen zit een verschil; groene beleggingen richting zich vooral op een beter milieu, terwijl maatschappelijke beleggingen meer sociaal-ethisch verantwoord zijn. Dergelijke beleggingen zijn te doen via het ASN-Novib Fonds en het Triodos Fair Share Fund. Nu instappen is slim; de heffingskortingen die aan sociaal-ethische beleggingen gekoppeld zijn, zullen per 2013 worden stopgezet.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021