Excite

Maximaal honderd euro pinnen in Cyprus

Dat Cyprus in een diepe crisis zit is inmiddels bekend. De regering van het mediterraanse eiland doet er alles aan om tot een reddingsplan te komen in overeenstemming met de EU. Ondertussen hebben de banken een maximum gesteld op pinbedragen. Mensen mogen maximaal honderd euro pinnen op Cyprus. Alles om een bankrun te voorkomen.

Limiet van honderd euro

De beperking van het pinbedrag is zondag ingevoerd, zo vertelt een functionaris van de Cypriotische regering. Op dit moment geldt een limiet van honderd euro per persoon. Het maximum pinbedrag geldt alleen voor klanten van de Bank of Cyprus en de Laiki Bank: de twee grootste banken van het eiland.

Steun van ECB voor Laiki Bank

De maatregel blijft van kracht totdat er een oplossing is gevonden waarbij de Europese Centrale Bank (ECB) Cyprus blijft steunen. Dat vertelt een woordvoerder van de op een na grootste bank van Cyprus, Laiki Bank. Het besluit over de financiële steun kan zondagavond vallen, maar inmiddels is het overleg uitgesteld tot zondagnacht. De Laiki Bank had overigens al een maximaal pinbedrag ingesteld van 260 euro voor opnames van klanten. De bank verkeert in grote problemen.

Faillissement van Cyprus

Zoals het er nu naar uitziet gaat de banken op dinsdag weer open. Mocht het land geen overeenkomst kunnen bespreken met de ECB, dan betekent dat het faillissement van Cyprus. Het land moet dan uit de EU en een eigen valuta invoeren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021