Excite

Meer geld staat niet gelijk aan meer geluk

  • © Getty Images
Nederlanders doen weer massaal mee aan loterijen. Vooral de Oudejaarstrekking, waarbij 30 miljoen gewonnen kan worden, is erg populair. Toch levert het winnen van zo'n bedrag niet automatisch geluk op. Vanaf een bepaald inkomen of vermogen doet geld namelijk niet zoveel meer voor je geluksgevoel.

Dit zegt Manno van den Berg naar aanleiding van verschillende onderzoeken die gedaan zijn naar geld en het geluksniveau van mensen. Hieruit bleek dat geld wel degelijk gelukkig maakt, maar dat dat minder is dan we denken én op een andere manier.

Mensen voelen zich over het algemeen niet heel veel gelukkiger na het winnen van een miljoen. Het eerste jaar kan dit nog wel zo zijn, maar daarna beginnen meestal de problemen. Veel mensen krijgen dan te maken met sociale problemen, ruzies, scheidingen en andere zaken. Ook krijgen ze vaak te maken met jaloezie.

Daarnaast wordt het geluksgevoel ook beïnvloed door andere zaken, zoals het omgaan met tegenslagen, het sociale netwerk, hoe je met mensen omgaat en hoe je met bijvoorbeeld je studie omgaat. Hoe je in het leven staat bepaalt voor drie kwart hoe gelukkig je bent. Geld speelt daar maar voor 5% een rol in. In Nederland zouden mensen over het algemeen niet gelukkiger worden als ze meer dan €61.000 per jaar verdienen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021