Excite

Meer Nederlanders leven onder armoedegrens

  • © Getty Images
Steeds meer Nederlanders leven onder de armoedegrens. Dat blijkt uit gegevens van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de statistiek. Zij publiceerden donderdag het rapport 'Armoedesignalement 2014'. De armoede is het hoogst onder kinderen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens, eenoudergezinnen en bijstandsontvangers.

Het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft is in 2013 verder toegenomen. Ook in 2011 en 2012 was al sprake van een toename. Voor 2015 wordt verwacht dat het aantal juist weer wat naar beneden gaat.

Om te bepalen wie onder de armoedegrens leeft, heeft het SCP het niet-veel-maar-toereikend-criterium vastgesteld. Dit bedrag is nodig voor de eerste levensbehoefte en de zogenaamde deelname aan de samenleving. Dit bedrag ligt voor alleenstaanden op 1060 euro per maand. Een paar met kinderen dient het met 1770 te dien en voor een eenoudergezin met één kind ligt het bedrag op 1410 euro. Alle bedragen zijn netto.

Als gekeken wordt naar de gegevens over inkomen en daar het niet-veel-maar-toereikend-criterium op toegepast wordt, blijken zo'n 1,4 miljoen mensen in Nederland rond te moeten komen met een laag inkomen. Voor 190.000 huishoudens duurt deze situatie al vier jaar. De meeste armoede kan gevonden worden in de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden. Op nummer twee staat de Schilderswijk-West in Den Haag.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021