Excite

Meer over rechtsbijstand

Rechtsbijstand is in talloze gevallen toepasbaar. Je hebt misschien een juridisch probleem. Iedereen kan daarmee te maken krijgen. Hierbij kun je denken aan problemen met de belastingdienst, of moeilijkheden met het krijgen van een uitkering. Het kunnen ook kleinere gevallen zijn, zoals een wasmachine die niet netjes wordt afgeleverd of gerepareerd. Ook bij een scheiding of verkeersongeval kan rechtsbijstand worden ingeschakeld.

Het kan zijn dat juridisch advies al voldoende is en dat je geen advocaat nodig hebt. Je kunt hiervoor ook gebruikmaken van rechtsbijstand. Juridisch advies krijg je vervolgens bij een bureau voor rechtshulp, je vakbond, een advocaat of de sociale raadslieden van je gemeente. Deze adviseurs kunnen je vertellen welke stappen je in bepaalde gevallen kunt ondernemen, en of het verstandig is om een rechtszaak te starten.

Voor mensen die onder een bepaald inkomen zitten, is er gesubsidieerde rechtsbijstand. Meestal betaal je voor deze hulp wel een eigen bijdrage. Hoe minder je verdient, hoe lager die eigen bijdrage is. Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand kun je uitzoeken of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Je komt niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand als je te veel vermogen hebt en belasting betaalt in box 3. Dit kun je controleren op je belastingopgaven. Brengt de rechtszaak die je hebt aangespannen met behulp van gesubsidieerde rechtsbijstand meer op dan de helft van het heffingvrije vermorgen, dan moet je ook de kosten zelf (achteraf) betalen. Tot slot is het zo dat je alleen gesubsidieerde rechtsbijstand mag vragen als het om een serieuze zaak gaat.

Afbeelding: Flickr, RambergMedialmages

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020