Excite

Meerderheid Nederlanders weet precies wanneer salaris komt

  • © Getty Images
Bijna drie kwart van de Nederlanders weet precies op welke dag het salaris gestort wordt. Dit gaat op voor maar liefst 73,9 procent van de werkende bevolking. Twintig procent van de mensen viert de salarisstorting, bijvoorbeeld door extra boodschappen in te slaan, door hun kinderen of partner extra te verwennen of door zelf een cadeautje te kopen.

Dit blijkt allemaal uit onderzoek van SNS. Voor de meeste mensen is de 23e de dag waarop het salaris gestort wordt. Vanwege het lange pinksterweekend zou dat deze maand echter een dag eerder zijn, op 22 mei. Bovendien krijgen veel mensen dan ook direct hun vakantiegeld uitbetaald, dat traditiegetrouw meestal in mei wordt uitgekeerd.

Als het salaris weer binnen is, dan worden daardoor de beloningscircuits in onze hersenen geactiveerd. Dat zorgt ervoor dat er dopamine vrij komt, waardoor we extra blij worden, verklaart hoogleraar neuromarketing Victor Lamme. Het salaris is letterlijk een beloning voor werk dat we eerder hebben verricht. Daarom is het voor veel Nederlanders ook logisch om even iets extra's te doen op het moment dat dit geld is bijgeschreven.

De meerderheid van de Nederlanders is overigens niet tevreden met het salaris dat binnenkomt. Meer dan de helft vindt het te laag en slechts 2,8 procent vindt het aan de hoge kant. 38,2 procent vindt het salaris dat hij of zij ontvangt precies goed. Als in mei ook het vakantiegeld wordt gestort, dan gebruiken vier op de tien Nederlanders dit ook echt voor hun vakantie. Een kwart zet het op een spaarrekening en ongeveer tien procent gebruikt het om schulden af te lossen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021