Excite

Meeste Duitsers zijn voor 'Grexit'

  • © Getty Images
De meeste Duitsers hebben er helemaal geen bezwaar tegen als Griekenland de eurozone verlaat. Sterker nog: de meerderheid vindt dat Griekenland er gewoon uit moet stappen. Dat blijkt uit een peiling die vrijdag gepubliceerd werd. De peiling werd uitgevoerd in opdracht van de Duitse omroep ZDF.

Maar liefst 52 procent van de ondervraagde Duitsers is ervoor dat Griekenland afscheid nemen van de euro. Dat zijn er veel meer dan in de peiling van februari. Toen was nog ongeveer 41 procent van de respondenten voor een 'Grexit', zo valt te lezen in het magazine Der Spiegel. Nu is het plaatje omgekeerd: nu is slechts 40 procent van de respondenten er voorstander van dat Griekenland in de eurozone blijft.

Respondenten blijken ook niet positief te zijn over de Griekse regering van Alexis Tsipras. Deze links-radicale premier is volgens de meeste Duitsers niet serieus te nemen. Dit komt met name vanwege de houding tegenover de eurozone en Europa. Ongeveer 80 procent van de respondenten vindt - mede hierdoor - dat de huidige Griekse regering geen serieuze gesprekspartner is voor onderhandelingen.

Ook de Duitse minister van Financiën heeft maar weinig hoop voor Griekenland. Deze Wolfgang Schäuble heeft donderdagavond aangegeven dat hij niet uit kan sluiten dat Griekenland op ongecontroleerde wijze de eurozone gaat verlaten. Het rommelt al langere tijd tussen Griekenland en de andere eurolanden. Het blijkt moeilijk te zijn om nieuwe afspraken te maken over de terugbetaling van geld dat gestoken is in de redding van Griekenland. Een Grexit behoort daarom nu echt tot de mogelijkheden. Eerder leek dat nog voorbarig te zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021