Excite

'Nederlandse economie groeit met 2 procent'

  • © Getty Images
De Nederlandse economie zal dit jaar met twee procent groeien, zo verwacht ABN Amro. De bank schrijft dit in zijn jaarlijkse Visie op Sectoren. De economische groei zal in een paar sectoren bovendien uitkomen op het hoogste niveau in jaren. Dit jaar groeit niet alleen de export, maar ook de investeringen en consumptie. Consumenten zullen dit jaar ook meer te besteden hebben. Dat zou één van de belangrijkste veranderingen zijn.

Het gaat ook de goede kant op met het consumentenvertrouwen. Dat heeft inmiddels het hoogste niveau in acht jaar tijd bereikt. Optimisme voert volgens de bank de boventoon en dat is te merken. Dat optimisme is vooral te danken aan de lage inflatie en de veranderingen op de huizenmarkt. Verschillende sectoren, waaronder retail, de bouw en de vrijetijdssector, zullen hiervan kunnen profiteren.

Als gevolg hiervan gaan ondernemers meer investeren en nemen hun verkoopcijfers toe. Bedrijven die in de machinebouw en transportmiddelen actief zijn profiteren weer van een lage rente, waardoor ze gemakkelijker en goedkoper aan een financiering kunnen komen. Met de export gaat het al langere tijd erg goed, dankzij de lage euro-koers zal dit alleen maar toenemen. Verschillende sectoren hebben hier baat bij, met name de agrarische sector, food, industrie en transport.

Overigens zullen bedrijven waarschijnlijk nog wel moeite hebben met het vergroten van hun winstgevendheid. Er zijn door de opkomst van online retail te veel winkels, waardoor fysieke winkels op zoek moeten naar andere, duurzame manieren om winst te maken. Bovendien denkt de bank dat groei in bijvoorbeeld de bouw of transportsector vanwege de sterke concurrentie niet direct zal leiden tot betere resultaten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021