Excite

Nederlandse Icesave-spaarders krijgen geld terug

  • © Getty Images
Nederlandse spaarders die nog geld tegoed hebben van de failliete IJslandse bank Icesave krijgen hun geld binnenkort terug. Dat heeft de belangenvereniging Icesaving vrijdag bekend gemaakt.

De overheid van IJsland heeft toestemming gegeven om het bedrag dat hiervoor geblokkeerd stond vrij te geven. Het bedrag is niet direct uitgekeerd, omdat het belangrijk was eerst de economie van IJsland te stabiliseren. De overheid was bang dat de koers hevig zou dalen als spaarders hun geld massaal zouden inwisselen voor andere valuta.

Daarnaast moest ook het faillissement van Landsbanki, de moederbank van Icesave, eerst worden afgehandeld. Inmiddels is dat geregeld en kunnen ook de laatste Nederlandse spaarders hun geld terug krijgen. Kleine spaarders hadden hun geld al vrijwel direct terug. Grote spaarders, mensen die meer dan 100.000 euro op hun rekening hadden staan, kregen niet alles direct terug. Zij hadden samen een vordering van 50 miljoen euro, waarvan de helft nu nog moet worden uitgekeerd.

De particuliere spaarders in Nederland zijn de enigen die nog geld tegoed hebben vanuit IJsland. De staat en lokale overheden verkochten hun vorderingen eerder dit jaar, maar dat was voor particuliere spaarders niet mogelijk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021