Excite

Zelf je netto hypotheek berekenen

In Nederland kennen we het verschijnsel hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je de rente die je over je hypotheek betaalt, met bepaalde beperkingen, af mag trekken van de belasting die je betaalt. Als je meer verdient en dus in een hogere belastingschaal terecht komt, dan mag je meer aftrekken. Aan de andere kant betaal je dan natuurlijk ook meer belasting; het blijft hoe dan ook een sigaar uit eigen doos. Om je netto hypotheek te berekenen, moet je hier rekening mee houden.

Je bruto hypotheek

Voor je überhaupt je netto hypotheek kunt berekenen, moet je weten wat je bruto hypotheek is. Dat is een optelsom van de aflossing en de rente die je betaalt over je hypotheek. Dit is het bedrag dat de bank elke maand van je rekening af zal halen. Je kunt dit bedrag zelf berekenen via websites als Berekenhet.nl, maar je kunt ook gewoon bij de bank vragen wat jouw bruto maandlasten zijn óf op je bankafschriften kijken. Als je voor het eerst een hypotheek afsluit, dan worden je brutolasten altijd in een overzicht gezet, dat je van de bank krijgt.

Je netto hypotheek berekenen

Vervolgens kun je je netto hypotheek berekenen door op je loonstrook te controleren in welk belastingtarief je valt. Voor de meeste mensen is dit rond de dertig, veertig of vijftig procent. Neem vervolgens alleen het rentedeel van je brutohypotheek en bereken op basis daarvan je aftrekpost. Dat is het bedrag dat je maandelijks of aan het einde van het jaar - afhankelijk van wat je wilt - terug krijgt van de Belastingdienst.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019