Excite

Nibud advies: altijd 50 euro in huis

De afgelopen week hebben verschillende banken te maken gehad met internetproblemen, waardoor bankgegevens tijdelijk niet beschikbaar waren. Omdat de gevoeligheid van digitale banksystemen nu zichtbaar wordt, adviseert het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) om altijd 50 euro contant in huis te bewaren.

Voldoende contant geld

Volgens het Nibud zou iedereen thuis en onderweg altijd voldoende contant geld bij zich moeten hebben. Het bedrag moet voldoende zijn om in ieder geval twee dagen te kunnen overbruggen. Zo hoef je het niet ineens zonder de boodschappen te stellen als je bank problemen heeft.

Tips bij bankproblemen

Het elektronisch betaalverkeer ligt momenteel onder druk door cyberaanvallen, maar ook storingen of skimmen, het kopiëren van betaalkaartgegevens, kunnen zorgen voor een tijdelijke blokkade van de bankgegevens. Ook een stroomstoring kan het elektronische betalingsverkeer geheel platleggen. En als een bank failliet gaat, kun je ook tijdelijk niet bij je geld. Zulke situaties zijn niet te voorkomen, maar het Nibud geeft wel tips om bij bankproblemen vast voorzorgsmaatregelen te nemen.

  • Zorg voor minimaal 50 euro contant geld in huis.
  • Zorg voor contant geld onderweg (voor bijvoorbeeld benzine).
  • Zorg voor meerdere betaalpassen en/of creditcards.
  • Verspreid grote bedragen spaargeld over verschillende banken (vanaf 100.000 euro).
  • Hou een goede administratie bij om misbruik aan te kunnen tonen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019