Excite

Lening op de lange termijn: obligatie

Een obligatie is een schuldbriefje van de overheid of een particulier bedrijf aan beleggers. Obligaties zijn in feite kleine bedragen van een grote lening waarbij het geleende bedrag verdeeld wordt onder meerdere leners. De onderneming of overheid die de lening aangaat geeft de obligaties uit en keert jaarlijks aan alle obligatiehouders een rentebetaling uit.

Waarde van een obligatie

Obligatie is een veelgehoorde term in de financiële wereld. Er wordt dan ook heel veel gehandeld in obligaties. Hoe zit het nu precies en wat zijn obligaties nu waard? Een obligatie is een schuldbriefje waarbij de looptijd vaak voor langere tijd is vastgelegd. Ook de rente is voor deze looptijd vastgelegd en kan dus niet vermeerderen of verminderen. In tijden van lage rentes kan het dus erg voordelig zijn om je geld in obligaties te stoppen, omdat je hiervoor een hoge rente ontvangt. Wanneer echter de rentestand hoger is in verhouding tot de geldende rente over obligaties, dan is het gunstiger om je obligatie te verkopen en ergens anders in te beleggen. Op deze manier wordt het spel van het kopen en verkopen van obligaties al jaren gespeeld.

Risico's van obligaties

Obligatie zijn een vrij veilige vorm van beleggen, mits de houder een staatsobligatie heeft gekocht. Wanneer je een obligatie van de overheid hebt, ben je gegarandeerd van een uitbetaling aan het einde van de looptijd. Zelfs wanneer deze looptijd dertig jaar bedraagt. Ook de rente ligt vast, dus elk jaar zul je recht hebben op een bepaalde rente. Obligaties van een particuliere onderneming zijn uiteraard riskanter, omdat je niet zeker bent of deze over 30 jaar nog bestaat.

Obligaties of sparen?

Afhankelijk van de rentestand is het vaak erg gunstig om je geld in een obligatie te stoppen. Vaak is de rente van obligaties hoger en zul je meer terugontvangen dan wanneer je je geld op een spaarrekening stort. Toch is een spaarrekening een veilige manier om je geld te bewaren. De keus is dus volledig aan jezelf.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021