Excite

Olieprijs stijgt weer stevig

  • © Getty Images
De olieprijs, die in de afgelopen maanden alleen maar aan het dalen was, begint weer te stijgen. Woensdagavond was er zelfs sprake van een flinke stijging. Handelaren reageerden toen op uitspraken van de olieminister van Saudi-Arabië, die gaf aan dat de vraag naar olie weer aan het toenemen was. Dit zorgde ervoor dat de prijs voor een vat Brent-olie met bijna 6 procent steeg. Brent-olie is toonaangevend als het gaat om prijzen voor olie uit Europa en het Midden-Oosten.

De Brent-olie werd daardoor 62 dollar per vat. Ook de prijzen van de Amerikaanse olie stegen. Wel ging dit iets minder hard: de Amerikaanse olieprijs steeg met 3,7 procent naar 51,13 dollar per vat. In de afgelopen maanden is vooral de groei van Amerikaanse olievoorraden sterk gestegen. Dit was deels verantwoordelijk voor de prijsdaling. Halverwege vorig jaar kostte een vat Brent-olie nog bijna 116 dollar per vat, maar in januari van dit jaar kwam de prijs uit op slechts 45 dollar per vat.

Met zijn uitspraken wist de minister Ali Al-Naimi weer wat tegengas te bieden. Een toenemende vraag betekent namelijk dat de prijs ook weer omhoog kan. Wel lijken de prijzen op het moment vooral te schommelen. Vorige week waren er ook al een paar pieken waar te nemen. De tijd van doorlopende daling lijkt dus voorbij, maar dat wil ook niet automatisch zeggen dat we weer zitten op het niveau van bijvoorbeeld vorig jaar.

Lagere olieprijzen hebben ook voor Nederlanders veel gevolgen. Hierdoor worden namelijk diverse zaken goedkoper. Denk aan brandstof aan de tank, energie in huis en vliegvakanties. Wel is het zo dat het effect in sommige gevallen pas na maanden waarneembaar is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021