Excite

Heb jij recht op een ontslagvergoeding?

Bij een dreigend ontslag is het zaak om uit te zoeken wat je financiële situatie is. Daarbij hoort een ontslagvergoeding waar je misschien recht op hebt. Een ontslagvergoeding is alleen van toepassing bij een ontslag buiten je schuld om. Als het een ingewikkelde zaak is, kan het zijn dat de kantonrechter uitspraak doet over de hoogte van de vergoeding.

Ontslagvergoeding?

Er bestaan verschillende termen voor een ontslagvergoeding, maar ze betekenen allemaal ongeveer hetzelfde. Ontslagpremie of gouden handdruk komen het meest voor. Een gouden handdruk is vaak een groot bedrag dat neigt naar een afkoopsom. Het kan bestaan uit een aantal jaarsalarissen of een bedrag om bijvoorbeeld gerechtelijke procedures te voorkomen. De term vertrekpremie wordt vaak gebruikt bij gevallen waarbij de werknemer zelf het initiatief tot ontslag heeft genomen.

Welke factoren spelen mee bij een ontslagvergoeding?

De belangrijkste factoren bij het bepalen van een ontslagvergoeding is de tijd dat je in dienst bent geweest en wat je salaris was. Je moet immers de tijd krijgen om een nieuwe baan te zoeken. Een andere belangrijke factor is je persoonlijke financiële situatie. De mate waarin je levensstijl financieel afhankelijk is van je baan is belangrijk, omdat deze niet direct omgegooid kan worden bij ontslag. Andere factoren zijn de geleden pensioenschade, de verwijtbaarheid van het ontslag, de reden van het ontslag en de mogelijkheid om een nieuwe baan te vinden.

Van ontslagvergoeding naar WW-uitkering

Of je meteen na je ontslag recht hebt op een WW-uitkering is afhankelijk van je ontslagvergoeding. Vaak is hierover een afspraak gemaakt in de beëindigingsovereenkomst. Zorg ervoor dat je dit goed uitzoekt, om vervelende verrassingen te voorkomen. Alles over de WW-uitkering en de voorwaarden lees je op de website van het Nibud.

Ontslagvergoeding en belasting

Een ontslagvergoeding is onderdeel van belastbaar inkomen. Daarom is het belangrijk om een goede bestemming te vinden voor de aanslag komt. Het voordeligst is natuurlijk om meteen een grote aankoop te doen, die je al had gepland. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag vast te zetten in de vorm van een lijfrentepolis of bankspaartegoed. In sommige gevallen kan het voordelig zijn om een BV op te richten met het geld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019