Excite

Verzeker je huis goed met een opstalverzekering

Voor veel mensen is hun huis hun kostbaarste bezit. Niet vreemd dat ze dat bezit willen beschermen. De beste manier om dat te doen, is via een opstalverzekering. Met een opstalverzekering - ook wel een woonhuisverzekering genoemd - verzeker je je huis tegen inbraak, maar ook tegen brand en storm. Voor mensen met een hypotheek is een dergelijke verzekering zelfs vaak verplicht.

Wat is een opstalverzekering en hoe werkt het?

Via een opstalverzekering verzeker je je huis. Niet de inboedel, maar de stenen. De meeste huiseigenaren hebben een opstalverzekering; als ze schade hebben aan hun huis, kunnen de kosten zo uit de hand lopen, dat een verzekering noodzakelijk is. Dit is ook de reden dat banken voor een hypotheek een opstalverzekering verplicht stellen; zij willen niet dat het onderpand - want dat is het huis - beschadigd raakt en ineens aanzienlijk minder waard is.

Wat is verzekerd bij een opstalverzekering?

Een opstalverzekering verzekert niet alleen de stenen van het huis, maar ook de onroerende goederen die bij het huis horen. Denk bijvoorbeeld aan schuren, leidingen, cv en sanitair. De vuistregel is: als het niet losgehaald of meegenomen kan worden, dan valt het onder de opstalverzekering. Voor zaken als glas kan een extra verzekering worden afgesloten. Dit kost meestal een paar euro in de maand extra.

De premie van een opstalverzekering

De premie van een opstalverzekering hangt af van verschillende factoren. Voor een huis met een rieten dak geldt bijvoorbeeld een hogere premie dan voor een huis met een pannendak. Ook monumenten of zeer kostbare gebouwen kunnen rekenen op een hogere premie. Daarnaast is de waarde van belang; des te hoger het verzekerde bedrag, des te hoger de premie over het algemeen is. Dat betekent echter ook dat je meer krijgt in geval van bijvoorbeeld brand.

Onderverzekering en taxatie

Veel verzekeraars bieden een garantie tegen onderverzekering. Dat betekent dat je nooit voor een te laag bedrag verzekerd kunt zijn. Hiervoor kunnen wel aanvullende voorwaarden gelden. Het is het verstandigst om zelf af en toe een taxatie uit te laten voeren en op basis daarvan de opstalverzekering bij te stellen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021