Excite

Ouders sparen liefst voor studie kinderen

Voor veel ouders is het belangrijk om een financiële buffer te bouwen voor hun kinderen. De belangrijkste reden, zo blijkt uit recent onderzoek van de SNS Bank, is sparen voor de studie van hun kroost. Zeker met het oog op de financiële crisis is een financiële buffer voor de opleiding of studie van de voor bij veel ouders een belangrijke investering in de toekomst. Bijna 2000 Nederlandse ouders werden ondervraagd voor het onderzoek.

Studiefinanciering

Volgens directeur van de Klantenservice van SNS Bank, Ton Timmerman, hebben de veranderde regels rond studiefinanciering invloed op het spaargedrag van ouders. "Ouders kiezen er vooral voor om bij te dragen aan de studie of opleiding van hun kind. Verstandig, zeker gezien de plannen om de studiefinanciering vanaf volgend jaar volledig te vervangen door een lening. Op deze manier kunnen kinderen studeren zonder een grote lening af te hoeven sluiten."

Spaardoel

Sparen voor korte termijn uitgaven is minder populair. Een scooter of een luxe vakantie voor het kind zijn zaken waar ouders liever zien dat het kind zelf geld opzij legt. De studie als populairste spaardoel wordt gevolgd door een gevulde spaarrekening "voor later" en de derde plek is geld als bijdrage voor het eerste huis. Het rijbewijs neemt een vierde plaats in. Gemiddeld wordt er per kind €500 euro per jaar opzij gelegd als spaargeld.

Extra sparen

Door de economische crisis blijken ouders ook extra te sparen. Meer dan de helft van de ondervraagden in het onderzoek geeft aan juist in deze tijden extra geld opzij te leggen. Ouders maken zich regelmatig zorgen over de financiële toekomst van hun kind. Ruim 80 procent van de ouders is daarom van plan om ook na de 16e verjaardag van hun zoon of dochter te blijven sparen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020