Excite

Zo kun je een OV-kaart aanvragen

Een OV-kaart aanvragen is heel eenvoudig. Als je gaat studeren en je vraagt via de Dienst Uitvoering Onderwijs (dat was vroeger de IB-Groep) een studiefinanciering aan, dan krijg je vanzelf bericht dat je een OV-kaart mag ophalen. Dit kan onder meer bij het postkantoor. De kaart is geldig vanaf de 15e van de maand dat je studiefinanciering krijgt.

OV-chipkaart

Het kan ook zijn dat je niet student bent en geen OV-kaart wilt aanvragen, maar een OV-chipkaart. In feite is dat tegenwoordig hetzelfde; het abonnement dat erop geladen wordt is alleen anders. Als je een OV-chipkaart wilt, dan heb je keuze uit twee opties: de persoonlijke chipkaart en de anonieme chipkaart. De persoonlijke chipkaart is via internet te bestellen. Deze kaart kost €7,50. Je kunt zelf bepalen hoeveel geld je erop wilt zetten. Vervolgens kun je de kaart gebruiken om kaartjes te betalen, bijvoorbeeld voor de bus. Je kunt ook een abonnement afsluiten, dan krijg je de kaart er gratis bij. Als je de kaart eenmaal hebt, kun je de abonnementen altijd wijzigen. Uiteraard moet je hierin wel rekening houden met een eventuele opzegtermijn.

Je kunt er ook voor kiezen een anonieme chipkaart te kopen. Het voordeel daarvan is dat je die gewoon bijvoorbeeld bij de boekhandel, de supermarkt of de tabaksspeciaalzaak kunt kopen. Het nadeel is dat de kaart niet op jouw naam geregistreerd is. Als je de kaart kwijtraakt, is de kans klein dat je hem nog terugkrijgt en ben je het geld dat je erop hebt gezet kwijt. De anonieme kaart kan wel gewoon overal voor gebruikt worden.

Anoniem of persoonlijk?

Als je een OV-kaart wilt aanvragen, laat je keuze dan afhangen van hoe vaak je reist. Als je niet vaak reist, dan kan een anonieme kaart prima volstaan. Reis je wel veel, kies dan voor een persoonlijke kaart, dan krijg je bij verlies of diefstal ook altijd het resterende saldo terug.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019