Excite

Persoonlijke toeslag: wat is het en wat betekent het?

Werknemers die extra activiteiten uitvoeren of opnieuw ingedeeld worden in een loonschaal, kunnen een persoonlijke toeslag krijgen. Deze persoonlijke toeslag beloont extra activiteiten of trekt het salaris recht na een herindeling. Soms kan het namelijk voorkomen dat zo'n herindeling ervoor zorgt dat iemand er in salaris op achteruit gaat, terwijl dat niet de bedoeling is.

Recht op een persoonlijke toeslag?

Als het aan werkgevers ligt, dan betalen ze vaak het liefst natuurlijk zo min mogelijk voor het werk dat ze geleverd krijgen. Niet omdat ze een ander niets gunnen, maar omdat personeel nu eenmaal duur is en elke maand betaald moet worden, ook als het een maand minder gaat. Om te voorkomen dat werknemers een ontzettend slechte arbeidspositie krijgen, wordt door vakbonden regelmatig onderhandeld over speciale voorwaarden en natuurlijk de cao. Een van die voorwaarden is het toekennen van een persoonlijke toeslag.

Wanneer krijg je een persoonlijke toeslag?

Een persoonlijke toeslag wordt in de regel gegeven na het herindelen van functies. Die herindeling zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers meer taken voor een ander bedrag moeten verrichten. Voor huidige medewerkers kan dat betekenen dat ze moeten inleveren op hun salaris. Omdat dat niet eerlijk zou zijn, krijgen ze een persoonlijke toeslag. Die toeslag is even hoog als het verschil tussen het huidige salaris en het maximum van de schaal.

Persoonlijke toeslag en vakantiegeld

Een persoonlijke toeslag betekent niet alleen een hoger salaris, maar ook meer vakantiegeld. Er wordt namelijk gewoon vakantiegeld uitgekeerd over deze toeslag. Ook werkt de toeslag mee in het opbouwen van je pensioen en telt hij wanneer gekeken moet worden op hoeveel WW je recht hebt. Net als salarissen wordt ook de persoonlijke toeslag geïndexeerd.

Waarom persoonlijke toeslagen?

Waarom niet gewoon een schaal oprekken, in plaats van persoonlijke toeslagen uitkeren? Omdat een persoonlijke toeslag ook echt persoonlijk is. Als je buurman een toeslag krijgt en jij bij hetzelfde bedrijf dezelfde functie komt vervullen, krijg je die toeslag niet. Jij bent immers akkoord gegaan met de functie zoals die nu is én de beloning die erbij hoort. Op deze manier kunnen de personeelskosten dus beter in de hand gehouden worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021