Excite

Premie zorgverzekering 2015 flink omhoog

De eerste zorgpremie van 2014 is afgeschreven en dat was voor veel mensen een meevaller. Ten opzichte van 2013 is de premie namelijk een stuk lager, zoals we eerder al schreven. Helaas zijn die lage zorgkosten van 2014 maar van korte duur. De premie van een zorgverzekering in 2015 zal namelijk flink hoger liggen. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hervorming zorg

De stijging van de premie van een zorgverzekering in 2015 heeft te maken met de hervorming van de zorg die in dat jaar ingaat. Een deel van de AWBZ (langdurige zorg) wordt verplaatst naar het basispakket, waardoor de premie van de zorgverzekering in 2015 met bijna 20 procent stijgt. Dat komt neer op 50 tot 200 euro per jaar. Het eigen risico wordt verhoogd naar 400 euro. De cijfers zijn berekend door vakbonden en werkgevers.

Lastenverhoging

Verschillende bronnen rondom het Kabinet bevestigen dat de coalitie de stijging van de premie van de zorgverzekering in 2015 vreest. Volgens minister Edith Schippers wordt er op dit moment gezocht naar oplossingen voor de dreigende lastenverhoging. Het kabinet hoopt echter de aankomende jaren zeker 5 miljard euro te kunnen bezuinigen op de groei van de zorgkosten.

Of er een oplossing komt en hoe die eruit gaat zien is nog niet bekend. Dit jaar is het eigen risico per volwassene nog 360 euro en de jaarpremie voor een zorgverzekering ligt op 1121 euro. Een duurdere premie van de zorgverzekering in 2015 zal volgens de vakbonden en werkgevers leiden tot een oneerlijke verdeling van de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021