Excite

Problemen met nieuw vijf eurobiljet

Het nieuwe vijf eurobiljet is nog geen maand oud, maar levert nu al problemen op. Bij de kassa's van verschillende winkels en automaten van parkeergarages wordt het biljet niet als echt herkend. De Nederlandse Bank (DNB) erkent de problemen bij de invoering van het nieuwe biljet. Ook in België zijn problemen met de invoering van het nieuwe vijf eurobiljet.

Nieuwe vijf eurobiljet

Het nieuwe vijf eurobiljet vervangt het huidige vijfje dat al sinds 2002 in omloop is. Volgens DNB zijn ondernemers, winkeliers en eigenaren van betaalapparaten "tijdig" gewezen op de nieuwe echtheidskenmerken van het biljet. "Zodra de Europese Centrale Bank de aanpassingen in januari van dit jaar bekend maakte, is de informatie gedeeld met de gecertificeerde leveranciers van betaalsystemen," zegt een DNB-woordvoerder.Volgens DNB zijn de problemen enkele dagen na het in circulatie brengen van de nieuwe vijf eurobiljetten gebleken. Daarom is nu opnieuw contact gezocht met de koepelorganisaties van winkeliers.

Nieuw vijf eurobiljet herkennen

Zo kun je het nieuwe vijf eurobiljet herkennen. Het nieuwe biljet is voorzien van drie nieuwe echtheidskenmerken:

  1. 1. Veiligheidsdraad: houd het briefje tegen het licht en je ziet een donkere streep (de veiligheidsdraad) en de waarde van het biljet in kleine witte letters. Je ziet ook een euro-teken.
  2. 2. Watermerk: er stond al een watermerk op het vijf eurobiljet, maar nu is er één bijgekomen. Je ziet een raam met zuilen en de waarde van het biljet en nieuw is het portret van prinses Europa; een figuur uit de Griekse mythologie.
  3. 3. Hologram: Op de zilverachtige strip verschijnen hologrammen als je het biljet in het licht draait. Ook hier is het portret van Europa te zien.
  4. 4. Kleur: de kleur van de glimmende 5 verandert van groen naar diepblauw.
  5. 5. Voelbaar: De afbeelding en het grote cijfer zijn dikker dan de rest van het biljet. Nieuw zijn ook extra, voelbare lijntjes aan beide zijden van het biljet.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021