Excite

Rabobank positief over Nederlandse economie

  • © Getty Images
Volgens de Rabobank zou het goed gesteld zijn met het vertrouwen van de Nederlandse consument. Hierdoor zou de economie in 2015 en 2016 gestaag doorgroeien. De export trekt weer verder aan en de consumentenbestedingen in Nederland stijgen ook verder door. Dit voorspelt de bank in een sectorprognose die dinsdag gepubliceerd werd. In de komende periode zal het bruto binnenlands product met 1,75 procent toenemen. Vorig jaar was die groei maar 0,8 procent.

De prognose van de Rabobank heeft veel overeenkomsten met de voorjaarsschatting van het Centraal Planbureau. Dat voorspelde voor dit jaar een plus van 1,7 procent en voor 2016 een plus van 1,8 procent. De Rabobank meent dat alle sectoren zullen profiteren van het economische herstel. De export zal aantrekken, maar ook de consumentenuitgaven nemen toe. Hierdoor wordt ook de binnenlandse vraag naar producten en diensten groter.

Consumenten hebben in de afgelopen jaren steeds minder uitgegeven, maar aan die trend lijkt nu eindelijk een einde te komen. De Rabobank denkt dat dit komt door de dalende prijzen, de herstellende woningmarkt en het feit dat de werkloosheid steeds verder af begint te nemen. Die komt dit jaar uit op 6,75 procent van de beroepsbevolking en zal in 2016 verder dalen naar 6,5 procent. In 2014 was nog 7,4 procent werkloos.

Het feit dat onze export op het moment zo goed draait heeft vooral te maken met de lage koers van de euro ten opzichte van de dollar. Hierdoor zijn Nederlandse producten ook voor Amerikaanse afnemers ineens een stuk goedkoper. De uittreding van Griekenland uit de eurozone kan echter wel weer voor problemen zorgen en de spanningen tussen Rusland en het westen hoeven ook niet per se een positieve invloed te hebben. Hoewel het er dus allemaal goed uitziet, is de voorspelde economische groei zeker nog niet in kannen of kruiken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021