Excite

Rabobank verwacht stijging hypotheekrente

  • © Getty Images
De Rabobank verwacht dat de hypotheekrente - die in tijden niet zo laag is geweest als nu het geval is - hard zal toenemen. In de komende jaren zal het percentage flink omhoog gaan, anders lukt het banken niet meer om geld te verdienen aan de financiering van onroerend goed, zo vertelt Bert Bruggink, financieel en risicobestuurder van Rabobank in een interview met Het Financieele Dagblad.

Volgens hem gaat de hypotheekmarkt in de komende jaren helemaal op de schop en zullen banken hun balans ontlasten door delen van hun grote hypotheekportefeuilles te verkopen aan beleggers. Dat leidt vervolgens weer tot een hogere hypotheekrente, aldus Bruggink. In de nabije toekomst zouden we wel eens toe kunnen gaan naar een Amerikaans model, waarbij de bank alleen fungeert als tussenpersoon tussen hypotheekgever en geldschieter.

De hypotheekrente is op het moment vrij laat. Wie zijn hypotheekrente voor 20 jaar vast zet, betaalt hier ongeveer 3,8 procent voor. Voor 10 jaar geldt een rente van 3 procent en voor vijf jaar 2,6 procent. De variabele rente zit op dit moment op 2,5 procent. De marges moeten omhoog als de geldschieter er ook nog aan wil verdienen. In Amerika zouden ze dubbel zo hoog liggen.

Ook de Rabobank wil in de toekomst een deel van de hypotheekportefeuille kwijt. Die heeft nu een waarde van 200 miljard euro en wordt vanwege nieuwe Europese eisen steeds minder aantrekkelijk. Bruggink denkt ook dat de spaarrente verder zal dalen en hij noemt het niet onmogelijk dat deze zelfs een negatief niveau zal bereiken. Volgens hem accepteren mensen een kleine negatieve spaarrente, bijvoorbeeld van een half procent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021