Excite

Lenen via je rekening courant

In het bankwezen is het begrip rekening courant heel gebruikelijk. Het heeft verschillende betekenissen. In sommige gevallen wordt een kaskrediet bedoeld, in andere gevallen gaat het weer om een vordering of schuld van een vennoot ten opzichte van de vennootschap. Maar de meest gebruikte betekenis is in combinatie met een betaalrekening.

Lenen

Een rekening courant via de betaalrekening wil niets anders zeggen dan dat je van de bank tot een bepaald bedrag mag rood staan. Voor particulieren is dat vrij gebruikelijk, maar voor bedrijven niet. Veel bedrijven moeten daar een aparte lening voor afsluiten, met specifieke voorwaarden.

Als zij een rekening courant hebben, dan hoeft dat niet en kunnen zij - binnen de afgesproken grenzen - een negatief saldo hebben. Hierover moet wel rente betaald worden, maar verder zijn er geen ernstige consequenties aan verbonden.

Waarom lenen via rekening courant?

Waarom zouden bedrijven lenen via hun rekening courant? Daar is een heel eenvoudige verklaring voor. Bedrijven vinden het handiger om af en toe een keer een negatief saldo te hebben, dan daarvoor steeds een lening aan te moeten vragen.

Een lening aanvragen betekent ook dat er veel papierwerk moet worden geregeld en dat er enige tijd overheen gaat, terwijl er in veel gevallen maar kortstondig een negatief saldo op de rekening zal staan. Bijvoorbeeld als leveranciers wel betaald zijn, maar klanten nog niet betaald hebben. Dan is er een korte overbruggingsperiode waarvoor het afsluiten van een lening eigenlijk erg veel moeite is. Een lening via rekening courant is flexibeler en de kosten die daarmee gepaard gaan zijn lager.

Rekening courant aanvragen

Wil je voor je bedrijf ook gebruik maken van een rekening courant? Neem dan contact op met je bank. Die kan dit aan je betaalrekening koppelen, zodat je geen nieuwe overeenkomsten hoeft te sluiten of rekeningen hoeft te openen. Controleer wel even de hoogte van de debetrente; die kan soms vrij pittig zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021