Excite

'Rijken der aarde worden angsthazen'

Wie dacht dat de welgestelde mens zorgeloos door de economische crisis heen danst heeft het mis. Ook de rijksten der aarde zijn als de dood dat hun zuur verdiende pensioentje binnen de kortste keren een aantal miljoentjes kleiner wordt. Maar daar hebben ze iets op bedacht: de zogenaamde catastrofe-portefeuilles.

Vooral niet verliezen

Een normale aandelen-portefeuille is er vooral op gericht op geld te verdienen. Je investeert in de juiste bedrijven, die bedrijven halen mooie resultaten en jij als aandeelhouder plukt daar de vruchten, of beter gezegd de centjes, van. Bij catastrofe-portefeuilles is vooral geen geld verliezen het voornaamste doel. Dit zijn speciale beleggingen die sommige vermogensbeheerders voor hun klanten hebben samengesteld, zo weet z24.nl.

Volgens een Zwitserse bankier kan zo'n catastrofe-portefeuille opgesplitst worden in drie gedeeltes. Een derde van het ingelegde geld wordt geïnvesteerd in goud. Goud wordt gezien als de meest veilige belegging, omdat het bijna altijd dezelfde waarde heeft. Nogmaals een derde van het geld wordt geïnvesteerd in staatsobligaties van de meest veilige westerse landen. Bepaalde instanties houden de kredietwaardigheid van landen in de gaten, en een paar landen in West-Europa, waaronder Nederland, worden gezien als heel veilig. De rest van het geld wordt in zeer grote, beursgenoteerde bedrijven gestopt. De kans dat die bedrijven failliet gaan is miniem.

Ouderwetse methodes

Diezelfde bankier merkt overigens op dat het met name angsthazen zijn die geïnteresseerd zijn in het pakket, maar dat de belangstelling steeds groter wordt. Het gaat dan wel om mensen met onvoorstelbaar veel geld. Als je niet zo vermogend bent, maar toch de banken niet vertrouwd met het geld waarvoor je zo hard gewerkt hebt, blijven de ouderwetse opties prima: onder je matras of in een oude sok.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021