Excite

Zo bepaal je je risicoprofiel voor beleggen

Beleggen kun je zelf of met behulp van een bank of verzekeraar. In beide gevallen is het belangrijk dat je je risicoprofiel voor beleggen kent. Dit risicoprofiel geeft de kaders weer waarbinnen je het beste kunt blijven. Zo kun je bijvoorbeeld defensief beleggen, maar ook offensief. Je risico's zijn afhankelijk van je profiel.

De mogelijkheden voor beleggen

Over het algemeen zijn er vijf risicoprofielen te benoemen: defensief, behoudend, neutraal, dynamisch en offensief. Deze profielen zijn gekoppeld aan een risico; dat loopt van laag naar hoog. Een risicoprofiel voor beleggen geeft aan hoeveel risico je wilt lopen en aan de hand daarvan wordt gekozen voor bepaalde beleggingen.

Wie een heel defensief risicoprofiel heeft, zal over het algemeen meer beleggen in obligaties, dan iemand die een offensief risicoprofiel heeft. Daarvoor is beleggen in aandelen weer aantrekkelijker. Die leveren een grotere kans op een snelle winst op. Uiteraard is ook de kans op een snel verlies daarin groter.

Neutraal risicoprofiel voor beleggen

Veel beleggers beginnen het liefst met een neutraal risicoprofiel. Dat betekent dat ongeveer 10 procent in liquiditeiten zit, 30 procent in aandelen, 10 procent in onroerend goed en 50 procent in obligaties. De kans op winst is dan aanwezig, de kans op verlies beperkt, er is geld voorhanden, maar er is ook geld dat op de langere termijn rendeert.

Op obligaties wordt eigenlijk bijna altijd winst geboekt, dat is alleen kwestie van een wat langere adem. Des te meer risico je bereid bent te lopen, des te minder je in obligaties belegt en des te meer de aandacht zich verschuift naar beleggen in aandelen.

Welk risicoprofiel past het beste?

Welk risicoprofiel voor beleggen het beste bij je past, kun je zelf inschatten. Als je geen idee hebt, dan kun je online of via de bank ook een test uitvoeren. Daaruit komt naar voren hoeveel risico je wilt en kunt lopen en welk profiel daar mogelijk het best bij aansluit.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021