Excite

Rood staan duurder dan je denkt

Uit onderzoek blijkt dat rood staan vaak duurder is dan je denkt. En dat terwijl de helft van de Nederlanders regelmatig rood staat op zijn betaalrekening. Het belangrijkste probleem van rood staan is het rentetarief. Mensen zien rood staan niet als een lening, en schatten de rente daarom veel te laag in.

Regelmatig rood staan

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In totaal werden ruim 500 consumenten gevraagd naar hun ervaringen met rood staan. Van de proefpersonen staat 44 procent met een zekere regelmaat in het rood en nog eens 15 procent geeft aan minstens een keer per maand in de rode cijfers te verdwijnen. Niet geheel opvallend hebben mensen die rood staan geen topinkomens. Met een gemiddeld spaartegoed onder de 10.000 euro en een inkomen onder de 39.000 euro per jaar gaat het om gemiddelde Nederlanders.

Tarief rood staan

Hoe duur is rood staan precies? Het tarief van rood staan verschilt per bank en per rekening. Over het algemeen vragen banken tussen de 12 en 15 procent rente. Dat bedrag ligt veel hoger dan de meeste consumenten denken. De wettelijk maximaal toegestane rente is 15 procent. Tweederde van de ondervraagden in het onderzoek, denkt dat de rente lager is dan 12 procent. Een derde denkt zelfs dat rood staan minder dan 6 procent rente kost. In werkelijkheid is rood staan dus veel duurder.

Krediet

Vanwege het relatief hoge rentebedrag bij rood staan, is het voor mensen die maandelijks meer uitgeven dan er binnenkomt vaak voordeliger om een krediet af te sluiten. De rente op een consumptief krediet of een persoonlijke lening is namelijk lager. Opvallend is wel dat mensen die al een krediet hebben afgesloten, nog steeds vaker rood staan dan anderen. Acht van de tien mensen met een krediet zit nog steeds iedere maand op zwart zaad.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021